Krása a síla květin

Pro naše šperky vybíráme jen ty nejkrásnější a nejkvalitnější květiny. Zalévání do pryskyřice totiž nesnesou všechny rostliny, které kolem sebe vidíte. Květ musí zůstat alespoň trochu pevný, aby se při výrobě šperku nepoškodil. Našimi nejoblíbenějšími rostlinami jsou pomněnky, kapradí, šeřík, růže, mech a lišejník. I když lišejník není rostlina, ale symbiotické spojení houby a řasy (nebo sinice). Takže se nám občas stane, že lišejník pryskyřici obarví do zelena. Někdy více, někdy méně. Každá náušnice z pryskyřice a rostlin je díky jedinečnosti každého květu unikátní. A tak se vám nemůže stát, že najdete někoho se stejným šperkem. I když bude ze stejných květů;). 

Pomněnka 

Tuto rostlinu (někdy nesprávně zvanou poměnka) nejčastěji najdeme růst v lesních porostech trávy nebo loukách. Je oblíbená díky svým nebesky modrým květům. Ale i jejich barva se v průběhu růstu rostliny mění. Od růžové, bílé až po tu nejoblíbenější modrou. Pomněnka se používá i v přírodní medicíně pro léčbu kožních zánětů, krvácení z nosu a jako podpora činnosti srdce.

Pomněnka má i éterické vlastnosti, které jsou spojeny hlavně s její modrou barvou - ta je spojena s intuicí. S pomněnkou se pojí čakra Třetí oko a pomáhá nahlédnout do našich minulých životů. Pomáhá se vyrovnat se zážitky z minulosti, odprostit se od negativních emocí a do dalšího života si nést jen lásku a zkušenosti, které jsme nabyli.

Pomněnka pryskyřice, náušnice pomněnka

 

Kapradí

Krásná zelená barva a krajkový vzhled listů kapradí si přímo o zalití do pryskyřice říká. Jejich krásu tak můžeme uchovat na věky. Kapradí má rádo vlhká a stinná místa v lesních porostech. Roste od jara do podzimu a i barva listů se v průběhu růstu mění - od světle zelené po tmavě zelenou. 

Kapradí se používalo jako léčivý prostředek už v římských časech. Ale často se stávalo, že pacient zemřel. Kapradí totiž obsahuje jedovaté látky, které ve větších dávkách způsobují otravu. Nyní se kapradí používá hlavně v homeopatické léčbě.

Esoterické vlastnosti kapradí jsou spojeny se Srdeční čakrou, pomáhá se vciťovat a naladit se na druhé. Kapradí pomáhá se soustředit, zklidnit. Je vhodná pro intelektuály i hlučnější jedince, které dokáže ztišit.

Kapradí pryskyřice, náušnice kapradí

 

Lišejník

Není rostlina, ale spojení houby a řasy. Houba vytváří strukturu, tvar a řasa zase dodávám živiny díky fotosyntéze. Lišejníky rostou často na nehostinných místech. Zvlášť jsou známé ze severní polokoule, kde často bývají jedinými rostlinami, které pokrývají tamní krajiny. Lišejníky jsou dlouhověké organismy, které jsou ale velmi citlivé na znečištění ovzduší. 

Lišejníky se dodnes používají v lékařství díky svým antibiotickým vlastnostem

Lišejník pryskyřice, náušnice lišejník

 

Šeřík

Šeřík je jedním z nejkrásnějších keřů, který na jaře roste. Nejsilněji voní v podvečer, kdy jeho postupně rozkvétající kvítky vypouští svojí opojnou vůni. A proto se mu vlastně říká šeřík. Protože voní večer, kdy se "šeří". Nezůstaneme ale jen u nádherných květů šeříku. Na jeho léčivé vlastnosti se v dnešní době docela často zapomíná. V lidovém léčitelství se ze květů šeříku dělá čaj, který pomáhá proti stresu a vyčerpání. Ze sušených květů se dělá obklad proti revmatickým bolestem. A z čerstvých květů vyrobíme sirup proti stresu.

Šeřík pryskyřice, náušnice šeřík

 

Růže

Růže mají jedny z nejkrásnějších květů, které na naší planetě můžeme najít. Růže je symbolem ženskosti, lásky a vášně. Každá barva květů má určitou symboliku. Kdy bílá barva je symbolem nevinnosti a často se používá i do svatebních kytic. Žlutá barva značí přátelství, červená vášnivou lásku a touhu. Růžová barva růže je znakem něžnosti. Ale růže se nepoužívá jen pro své barvy, ale má také léčivé účinky. Velmi často je využívaná v kosmetice pro přípravu pleťové vody nebo jako součást parfémů. 

Esence z růže je vhodná pro ty z nás, kteří se cítí apaticky, rezignovaně a trápí je deprese. V ajurvédské medicíně se růže používá pro harmonizaci meridiánu močového měchýře. Výtažky z růže se dokáží vypořádat s volnými radikály a snižují hladinu krevního cukru.

Růže pryskyřice, náušnice růže

Zpět do obchodu